Allergivennlige hunderaser

Hunden har den velfortjente tittelen “menneskets beste venn” av en grunn. Det er mye selskap og glede å finne i en firbent venn. Dessverre opplever omtrent 15 prosent av befolkningen symptomer i kontakt med pelsdyr. Pelsallergi er allergi mot et protein som finnes i pelsen, det er ikke selve pelsen en er allergisk mot som mange tror. Dette proteinet ligger i hårroten av pelsen, som gjør at den allergiske reaksjonen er størst på pels som har falt av. Med andre ord er det røytefrie raser en bør titte på om en selv eller et familiemedlem plages med pelsallergi. Dette proteinet finnes også hunden sitt flass, spytt og urin, som vil si at en kan reagere selv på hårløse raser.

Variasjoner av allergi

Det er viktig å påpeke at ingen hunderaser er helt allergivennlige og det er store individuelle forskjeller i grad av allergi. Hvordan folk reagerer på ulike raser varierer også fra person til person, og det er vanlig at en allergiker kan reagere på en rase som en annen ikke reagerer på i det hele tatt. Det viktigste før anskaffelse av en hund vil være å tilbringe tid med rasen i forkant. Dette bør skje innendørs, da allergi ikke fremkalles i like stor grad utendørs.

Røytefrie hunderaser

Her er en oversikt over noen hunderaser som ikke røyter. Disse kan være verdt å ta en titt på dersom du eller et familiemedlem er allergisk.

– Coton de tulear

– Curly coated retriever

– Bichon frisé

– Bichon havanais

– Basenji

– Kinesisk crested

– Curly coated retriever

– Dvergschnauzer

– Pappillon

– Puddel

– Yorkshire terrier

– Shih tzu

– West highland white terrier

– Lhasa apso

Stell av hunden er essensielt

Når en har en hund som allergiker er det viktig å sørge for godt pelsstell. Både bad og shampoonering av hunden, i tillegg til å børste pelsen. Om hunden går for lenge uten pelsstell vil dette kunne forverre de allergiske reaksjonene.