La hunden tilpasse seg deg – ikke omvendt

Uten å ha gjort et dypdykk i forskningen på dette området, kan man på generelt grunnlag og med en allmenn oppfatning påstå at hundeiere ofte er glade i sine firbeinte venner. Noen benytter hundene sine kun til praktiske formål, som jakt eller lignende, mens mange andre har hund som kjæledyr. De blir likefullt en ofte viktig del av familien.

De fleste hunder er også unike. De har sine ulike personlighetstrekk, sine særegne behov og væremåter, som vi mennesker setter pris på i større eller mindre grad. De har ulike søvnrytmer, behov for oppmerskomhet og kjærlighet, ulik grad av egenrådighet eller lojalitet til eier. Men selv om hunder er så ulike og unike på mange måter, så kan man likevel oppdra og trene hundene på relativt like måter. En feil vi tror mange hundeeiere gjør, er at de tilpasser seg hundes behov i alt for stor grad. En kan nesten påstå at det ikke er snakk om behov engang – hunder lærer seg fort en rutine, og blir vant med den. Får hunden mat kl 19 hver kveld i en uke? Ja, da skal den ha mat til det samme tidspunktet hver kveld i fremtiden. Hunden begynner å kreve dette av deg som eier.

Her går mange feil, og lar seg kue, kanskje underbevisst, eller fordi de tenker, “jammen han er jo søt”. Det kan godt hende hunden er søt, men hva skjer når den ikke får maten sin til fast tidspunkt? Kanskje ikke like søt lenger, men piping, masing og styr. Man må ikke tilpasse seg til hundens behov, men la hunden tilpasse seg deg. Din hverdag skal ikke styres av hunden, men hundens hverdag skal styres av deg. Om du lar det førstnevnte skje, vil du merke at livet blir mindre fleksibelt, for eksempel fordi du må være hjemme hver kveld kl 19 for å gi hunden mat.

Hunder er først og fremst flokkdyr, og dette kan man utnytte. Du er lederen dens, og dette gir deg automatisk mange “fullmakter” over dyrets liv. De forblir veldig lojale til sin leder, og lar seg styre av vedkommende. Her har man som hundeeier et ansvar til å lære opp hunden til å være fleksibel og tålmodig, og ikke alltid gi etter for dens ønsker. Bjeffer og piper hunden din fordi den er sulten? Hvis du svarer med å gi den mat, så lærer du den at bjeffing og piping fører til belønning i form av mat. Slutt med det! Ikke fortsterk uønskelig oppførsel, men vent til hunden er rolig og stille, eller til den gjør det du vil at den skal gjøre. Da vil gi et signal om at “dette du gjorde nå, det var bra”.

Før du skaffer deg en firbeint livsledsager, les deg opp på disse rådene får du går til anskaffelse av en ny venn. Hvis du likevel har en i hus, kan det være lurt å sjekke https://kry.no/ dersom et uhell skulle intreffe.