Vurderer du en hund? Les dette først

Veldig mange ønsker seg en hund, og det er veldig forståelig. Det mange likevel ikke tenker over, er hvilket enormt ansvar det medfører. Hunden krever nøye oppfølging og omsorg, og har man ikke nok med tid, er det best å legge planene på is til situasjonen endrer seg.

En hund må ha masse oppmerksomhet. Og mest av alt når den er valp. En liten valp blir tatt fra moren sin allerede når den er 8 uker gammel, og da er det du som er den nye moren. I tillegg er det du som er alfahannen, den store flokklederen – sjefen sjøl!

Derfor passer ikke en hund inn i en familie som knapt er innenfor dørene. En hund krever at du er dedikert til oppgaven med å oppdra og passe på den, og gjøre at den føler seg trygg.

Mange tenker at de kan skaffe seg en liten hund, fordi disse ikke trenger så mye trim. Det stemmer ikke. De trenger også daglige turer. Hvis de kun får en luftetur ute i hagen vil du snart merke at de blir rastløse og kan få dårlig atferd. Dette skyldes at hunder trenger å komme seg ut og “snuse på verden”. De trenger en daglig porsjon av nye lukter og de trenger selvfølgelig mosjonen.

I tillegg trenger den å leke med eieren sin. Masse lek for å styrke instinktene. Leken styrker også båndene mellom hunden og eieren.

En annen ting å ta høyde for er økonomien. En hund trenger jevnlig oppfølging hos veterinær, og den trenger vaksiner og ormekur. I tillegg blir også hunder syke, så det vil kunne dukke opp uforutsette utgifter. Mange veterinærer tilbyr riktignok faktura til privatperson og man får i tillegg gode forsikringsavtaler. Likevel er det en egenandel hundeeieren må betale. Husk uansett å lese forsikringsavtalen nøye, da det er ulikt hva de forskjellige forsikringsselskapene regner som godkjent utgift.

Har du barn bør du også tenke nøye gjennom hvilken rase du velger. Enkelte raser er vennlige og passer veldig godt sammen med barn, mens andre kan bli en katastrofe. Husk at barnet først og fremst skal være hundens venn. Det er du som har ansvaret for at hunden får den mosjonen den skal, at den får riktig og nok mat osv. Et barn er ikke i stand til å takle et så stort ansvar.

En hund er en fantastisk venn, og en trofast venn. Du er hundens store helt, og med mye trening og tid sammen vil dere knytte et uvurderlig bånd. En annen flott ting med hund er at den tvinger deg ut i allslags vær. Du har ikke lenger tusen grunner til å bli på sofaen. Derimot har du en veldig god grunn til å gå ut.

Så lenge man tenker nøye gjennom situasjonen, er det et fåtall som angrer på at de skaffet seg hund. Det er når man tar for raske avgjørelser at angeren ofte kommer. Derfor ber vi deg om å vurdere nøye. Og har du familie, kall dem inn til et familieråd, så kan dere sammen finne de beste løsningene.